Whiplash
Een whiplash is een snelle, onverwachte beweging van het hoofd zonder dat het ergens tegenaan botst. In een zeer kort moment wordt de halswervelkolom extreem uitgerekt en achterover gebogen. Deze beweging, die vaak het gevolg is van een auto-ongeluk, wordt een whiplash genoemd. (officieel: Whiplash associated disorder, WAD) De klachten die hieruit voortvloeien zijn zeer divers. Er kunnen acuut klachten ontstaan, maar ook pas na een paar dagen, maanden of zelfs jaren.
Symptomen
De meest voorkomende klacht bij een whiplash is een pijnlijke, stijve nek. Daarnaast kunnen er ook klachten als hoofdpijn, schouderklachten, rugklachten, misselijkheid, duizeligheid, wazig zicht,oorsuizen en uitstralende pijn ontstaan. De uitstralende pijn is dan voelbaar in de armen en/of het gezicht. Maar niet alleen lichamelijke klachten zijn onderdeel van een whiplash. Er kan ook gedragsverandering optreden als gevolg van een whiplash. Tevens concentratieverlies en vergeetachtigheid. Het is belangrijk uw klachten niet te onderschatten en binnen 1 á 2 weken uw klachten na te laten kijken.
Wij bieden dan ook een gratis rug-en nek scan aan, wat ook gebruikt kan worden voor verzekerings-en juridische doeleinden.
Oorzaken
Vaak is een auto-ongeluk de oorzaak van een whiplash. Wanneer de botsing van achteren komt, kunnen de nekspieren zich niet schrap zetten voor een klap. Dit gebeurt wel wanneer de aanrijding van voren komt. Door de onverwachte klap hebben de nekspieren geen tijd om te reageren en loopt de nek grote schade op. Vanwege de slingerbeweging raken veel structuren in de nek beschadigd en is er deskundige hulp nodig om van uw klachten te herstellen.
Behandeling
Er moet onderscheid gemaakt worden tussen een lichte en zware whiplash. In beide gevallen zal altijd gezocht moeten worden naar de juiste verhouding tussen rust en gezonde beweging. Ook moet worden gestreefd naar een zo snel mogelijke terugkeer naar de activiteiten van het dagelijks leven. In het geval van een lichte whiplash is dat eerder te verwachten, dan bij een zware. Een uitgebreid lichamelijk onderzoek geeft duidelijkheid aan de ernst van de aandoening. Door de chiropractor zal vervolgens een behandelplan worden opgezet waarbij blokkades en scheefstanden worden gecorrigeerd, spierspanning wordt behandeld en vooral ergonomisch advies wordt gegeven zodat de patiënt duidelijke handvatten heeft om zelf actief deel te nemen aan het herstellingsproces. Bij duidelijke (ernstige) neurologische klachten zal verwezen worden naar de huisarts met het verzoek om verder neurologisch onderzoek of röntgenfoto’s of een mri scan te laten maken.
Oefentherapie en een trainingsprogramma ter versterking van de spieren, gericht op stabiliteit is ook van belang.
Contact Chiropractie Praktijk Vividus bij Whiplash
Mocht u na het lezen toch nog vragen of opmerkingen hebben of een afspraak willen maken neem dan contact met ons op. Dit kan bijvoorbeeld door te bellen met 077-320 1919 of via het contactformulier. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.